Pages


I made this widget at MyFlashFetish.com.

::Friends::

+eDisi BumPer+

::kunci bilik hilang!::
::October 6, 2010::
::Wednesday::
::h35,307::

wah wah wah... padan muke ko ewan sazlly, kunci bilik hilang~ PadaN! rasekan.. huhuhu lek r, cool bebeh.. jap lg jumpe lah tu~
MySpace

ok.. edisi bumper.. untuk bercerite pasal raye yg lepas ni.. rangkuman cite2 sebelum, semase ngn selepas raye dari kaca mata dan lapisan perut aku jerk.. sebelum balik kg raye, tak sempat delo nk update blog.. maklumla... banyak sangat jemputan berbuka puase! Alhamdulillah.. semenjak menang bla bla bla bla........*parap u! (shut up u!)


[sebelum]

balik kampung uols~ taun ni balik awal ckt... cuti pun chantek~sminggu before raye, ngn sminggu raya... 2 minggu! syok tuu~ tengs to VC usm yg bg cuti awal ckt daripada biase! muaax2!


taun ni mak aku tak buat kuih.. anak2 dier sume yang pulun beli kuih tetunjuk namenye di pasaran2 gelap.. huu mak aku tak de mood nk buat, yela.. raye taun ni, tak same ngn tahun2 lepas.. dan tak akan same dengan tahun2 akan datang... tp, semangat raye tuh masih ade.. mak masih ade barisan anak2 dier yg terchenta terhenshem, terBAEK!! mak buat makanan favorite kami sekeluarge semase raye.. kalau kt johor panggil rempeyek.. kuih orang jowo nih! the best la made from air tangan mak milah! hee aku pun turut menyumbang tenage tolong2 mak aku siapkan kerepek tuh...


[sehari sebelum raya]

sehari sebelum raya, petang sebelum raya... aku ngn adik2 ngn mak pergi rumah abah... tahun ni, abah duduk jao dari rumah kami... sebab tu kami kene ziarah abah.. berdebar jugak tyme nk jumpe abah.. ni la pertama kali beraya tanpa abah berada dengan kami.. sebelum pergi, bekalan2 yang sepatutnye dh siap2 di bawa dari rumah..


ni la rumah abah.. tahun ni, buat pertama kalinye dalam hidup aku, hidup mak aku, hidup adek2 aku, beraya tanpa abah yang sangat aku kasihi.. buat pertama kalinye, kami sekeluarge perlu terima hakikat yang sudah pergi pasti tidak akan kembali.. petang sebelum raye itulah, debaran aku sedikit demi sedikit menghasilkan air mate.. rindu kt abah.. sampi masenye, aku bg bekalan2 ayat2 suci :: bacaan yasin :: al-Fatihah :: yang tak lekang dari mulut.. sebak rase di hati.. lg2 bile tgk keadaan mak..


raya tahun ni, seorang isteri kehilangan seorang suami yang sangat dicintai buat selama-lamanye.. seorang anak kehilangan abah yang sangat2 memahami perwatakannya.. seorang anak kehilangan abah yang betol2 mengambil berat tentang dirinya.. seorang anak kehilangan abah yang menjadi teman karibnye sejak lahir.. seorang anak kehilangan abah yang mendorongnya kearah yang lebih baek... seorang anak kehilangan abah untuk bermanje... AL-FATEHAH untuk abah:: Zulkfli bin Ismail...


aku jugak sempat menziarah pusara pakcik aku, pak wahid dengan pusara kedua atok ngn nenek.. mereke hanya berjiran.. pertama kali jugak aku beraya tanpa pakcik aku.. AL-FATEHAH utk mereke..


[pagi raya]

ha.. dah raye!! bangun pagi--> siap2--> g kubur abah dan keluarge--> g masjid--> balik masjid melantak depan tv tgk cite... haha syok tol.. pastu mak aku sound, suro g baraan.. yela, orang lorong uma aku pun tak berape nk kenal aku ni... nila masenye nk tunjuk muke... kate mak aku....*ishk! dh glemer sebegini pun tak kenal ke? huhu

ni lah bonda ku terchinta!! love u mom!

so, td dh kene sound ngn mak aku kan? suro g baraan.. hehe so, aku gegeh la g.. kebetulan mase tuh hujan.. pagi raye hujan... aku pun amek kesempatan la nk g lewat2... tp apekan daya, mak aku siap bukak kan payung lagi untuk anaknye yg terhenshem ni!! haha mampu??

ha.. ni salah satu pemandangan suam2 kuku mase baraan rumah ke rumah.. syok la.. dpt jumpe bebudak, kawan aku, abg2, pakcik2.. yang magika nye, tyme ni sume nk mintak sian aku! nk gamba2 ngan aku!? haaa ko ade? ...... ok aku tipu.. haha


ni part yang paling tak bole blah.. dari generasi ke generasi, masa berganti mase, tahun berganti tahun, perabut baru ganti ngan perabut lama, anak makin bertambah, fenomena ni tatap menjadi pujaan kanak2 rebina... apelah, bebudak ni.. penat maria tunku sabri promote ribena dier utk bebudak mase raye.. harrem x layan~ duit raye jugak yang di kejar! harrem kan??

sian orang rumah tuh,mangse kekejaman kanak2 riang!



[satu hari di hari raya]

raye adelah tyme utk aku ngn membe kumpol2.. macam kumpol2 setem mase skola rendah dulu tuh.. hingat? hingat? tiap kali raye, dari aku comel smpi aku hensem, kacak, bergaya, aku still akan kumpul2 raye ngn mereke2 ini.. kawan dari kecik tuh, smpi skg.. mak aku ngn mak dorg dh hafal sgt dh perangai2 kepale tingtong, muncung tirus masing2.. best fren everlasting..

aidil, adha, aku, azie, dila ngn lia



[dua hari pun hari raya]

g raye ngn kawan skola form six aku.. ni geng kepale masuk air gak mase skola dulu... haha kluar pagi, balik petang....

*dah ade name, harrem aku nk tulis lagik


[tiga hari pun hari raya]

tyme ni, memang gumbira... raye ngn kawan skola aku dari form 1 sampai form 5.. ha.. meriah tak?? meriah tak?! tak meriah ko cakap? ko ade? haha berkonvoi dalam bilangan kerete yang agak banyak dan bole mengundang rase excited yang mencurah curah!! haha tak sangke, sume kawan2 aku tak berubah sgt.. cume aku je berubah... yela, dulu aku dayang senandung, skarang aku dh kacak dan hensem!! haha *jeles ke?

ni amek gamba mase g uma fara.. ngn mak ayah dier join skati


bebudak otai.. aku salah sorg dari dorg la.. oh! kire aku pun otai gak..
wahai sakalian manusia~ seram tak nk kawan ngn aku?? seram tak??


[hari hari pun hari raya]

*terlebih makan

kemeriahan sambutan hari raya bukan sahaja dirasai oleh umat islam di malaysia, malah blah bah blah...*cite2 nk jadik pengacare.. tepok tepok tepok.. dh balik usm pun, jamuan raye wajib ade.. antarenye: jamuan raye kt desa CG, kt uma ciklan (ID hari raya) ngn mkn free kat usm.. sambutan hari raya 1 malaysia.. hahaha syok kan!

sebelum berpisah, aku ade ole2 utk korang sempene raye ni.. aku sure n good monink kt tempt korg memang takde bende ni.. haa.. klasik mai! walaupun dah maju, n ade yg lebih baek, tp kt parit raja johor ni, special edition! ade lagi tau.. nk tgk real, jom r dtg.. serang!!!

oren bodoh! tp pade name je.. sedap wo~ murah plak tuh

nak pantun sikit~

ketupat rendang lemang dodol,
semperit tat gulung conflex madu keklapis ,
tu sume makanan,
melantak sampai kenyang...

bukan ker mak senah sendiri yg tembak gagak
dia tembak ngan boyfriendnyer
maaf tu..maaf ler jugak
duit raya?... sudahhhhh!!! taaaakk der makner
nyerrrr!!

*ha? pandai kan? ko ade? mampu
MySpace


No comments:

Related Posts with Thumbnails